Positief denken
Onlangs las ik een artikel met de titel "Het geheim voor een lang leven". Wetenschappers zoeken graag uit waarom sommige mensen zo oud worden; wat is hun geheim?. In het artikel worden de resultaten van die onderzoeken op een rijtje gezet en als tips aan de lezer meegegeven. Positief denken/optimisme is er een van.
Tips vallen voor mij onder de categorie "iets om uit te proberen" en "iets om te gaan doen". Dat roept vragen op: Kun je besluiten om eens een tijdje positief te denken om het uit te proberen of om het vanaf nu maar gewoon te gaan doen?
In de volksmond wordt gesproken over een "geboren pessimist" en een "rasoptimist". Klopt dat wel? Als het klopt zou je een baby anders moeten zien reageren wanneer een half gevulde fles in het vizier komt. De pessimistische baby zou bij de eerste aanblik van die halflege fles zijn mondhoeken naar beneden trekken of een pruillip trekken. De optimistische daarentegen zou de halfvolle fles met grote glimlach of vrolijk kraaiend begroeten.
Natuurlijk is dit niet het geval want het denken moet zich nog ontwikkelen bij een baby. Derhalve kan ik stellen dat niemand een "geboren pessimist" of "rasoptimist" is. Het is een manier die aangeleerd is tijdens de ontwikkeling van het denken. Dat is mooi want dat biedt in ieder geval perspectief: je kunt altijd bijleren en je ontwikkelen gedurende je leven.
Heeft het dan zin om je al je gedachten constant te corrigeren en ze zo positief te maken? Tot op zeker hoogte wel; er is immers een andere manier van denken nodig. Een denken in "wel" in plaats van in "niet", een denken in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. Maar door alleen dit te doen kom je er niet.
Wat bepaalt er eigenlijk of je iets als positief of negatief betitelt? Dat is je gevoel. Er zijn gevoelens die we als onprettig ervaren en daarom negatief noemen en gevoelens die we fijn vinden en dus positief noemen. Repairing Balance®, de methode die ik gebruik om te coachen, gaat uit van de visie dat bij een kind de ontwikkeling van denken en voelen hand in hand gaan. Wil je dus je denken van negatief naar positief veranderen, dan is "verandering", liever gezegd een ontwikkeling in het gevoel, een vereiste.
Zo kan het halflege glas ineens halfvol worden. Proost zegt de optimistische baby.